fredag 9 december 2011

Reflektion och avspänning

Att reflektera över sin egen situation kan vara nyttig i många henseenden. Dock inte stanna i tunge grublerier som skapar stress och oro. Man bör i största möjliga mån se efter lösningar och inte problem.
När man är kronsik sjuk är det viktigt att motverka den negativa spiralen man ofta hamnar i. Detta kan man göra vid hjälp av avspänningstekniker, trening, samtaler osv.
Samatalsterapi är ofta mycket nyttigt när man är kroniskt sjuk. Det bästa är nog att ha en proffsig och oberoende samtalspartner. Exempelvis en kurato/socionom. Dessa samtalar kan bidra till utökad förståelse och acceptans av ens egen situation.

Gråt är mycket värdefullt. När man börjar gråta betyder det att man närmar sig något som betyder mycket för en själv. Det är också en slags renselsesprocess man inte skall försöke stänga av. Instängd gråt kan föra till mer spänningar och bekymmer i kroppen.
Låt gråten komma och försök att se den som en positiv händelse.

Regelbunden avspänning är viktigt när man har kroniska sjukdomar som ME/FM. Hur man går till väga för att uppnå avspänning är inte viktigt. Det viktiga är att man lär sig det på något sett.
I bland kan avspänningsövelser verka mot sin hensikt. Det kan känns som kroppen spänner sig extra, eller man går in i ett mentalt stress. Det mentala stressen kommer ofta när man inte lyckas slappna av i kroppen vid hjälp av puste- och avslappningstekniker. Om man upplevar detta skall man lägga av med de övningarna ett tag, och försöka andra metoder. Man skall INTE kämpa på för att klara övningen. Om man inte lyckas på ett par veckor skall man ta en paus.

En mycket vällyckad metod är Taktil Massage. Det är en mycket skonsam form för massage. En helkroppsmassage får kroppen till att slappna av efter några behandlingar. Man ligger aldrig naken, och det är bara den delen av kroppen som masseras som är utenför filten/täcket. Denna formen för massage styrkar kroppsgränsar och öker serotonin-nivå i kroppen. Och konseptet är baserad på igenkänning - så att varje behandling pågår likadan och med samma musik. Igenkännelse skapar trygghet.

Andra metoder som är mycket vällyckade är Yoga. Dock skall man INTE göra avancerat Yoga i början. Det finns olika snälla former for Yoga som är anpassad för ME/FM patienter. Fibroyoga eller holistisk yoga är ett par av dem.

När man har lärt kroppen och hjärnan att slappna av vid hjälpa av olika metoder kan man återgå till övningar som inte fungerade innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar